نشست خبری و افتتاحیه جشنواره زنان و اقتصاد مقاومتی "ریحانه"
نشست خبری و افتتاحیه جشنواره زنان و اقتصاد مقاومتی ـ ریحانه ـ روز یکشنبه سیام مهرماه از ساعت ۱۵ تا ۱۷ در سالن اجتماعات موزه ملی توسط مرکز جامع توانمندسازی زنان و با حمایت مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برگزار شد.
در ابتدای نشست جناب آقای محسن جلیلی دبیر جشنواره اهداف جشنواره و برنامههای اصلی آن را برای حضار بیان کردند.
دبیر جشنواره در این خصوص بیان داشت: چند سالی است که رهبر معظم انقلاب نامگذاری سالها را با شعارهای اقتصادی انجام میدهند (اصلاح الگوی مصرف، همت مضاعف، تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی و ...) اگر به این امر دقیق نگاه کنیم خواهیم دید که رویکرد اقتصادی کشور حساس و مورد توجه است؛ بنابراین بایستی روشی برای نهادینه کردن فرهنگ اقتصادی در خانوادهها پیدا کرد.
ایشان با اشاره به اینکه ابزارهای فرهنگی بیشترین تأثیر را دارند و بانوان و زنان جامعه سکانداران خرید در جامعه هستند افزود: اگر فرهنگ استفاده از کالای ایرانی جابیفتد قطعاً بسیاری از مسایل اقتصادی حل خواهد شد. از آن جا که درک واژهی اقتصاد مقاومتی که اخیراً مطرح شده است برای تمامی اقشار جامعه میسر نیست و با استفاده از ابزارهای هنری و بصری میتوان به خوبی مفهوم اقتصاد مقاومتی را برای آحاد مردم تبیین کرد.
جلیلی در ادامه افزود: این جشنواره قصد دارد پیوندی میان اقتصاد و هنر ایجاد کند و عزمی ملی برنامههای زیادی را در قالب زنان و اقتصاد مقاومتی مورد مطالعه قرار دهد. امروز افتتاحیه جشنواره ای را داریم که تا بهمن ماه ادامه خواهد داشت و طی آن به این نتیجه خواهیم رسید که بگوییم که هویت ملی و ایرانی می تواند در همهٔ بخشها وجود داشته باشد و استفاده از کالای ایرانی را با عنوان یک افتخار متوجه همه ایرانیان نماید.
پس از آقای جلیلی، خانم پروین هدایتی ـ مدیر سرمایههای اجتماعی مرکز امور زنان ریاست جمهوری ـ به بحث در رابطه با انگیزه اصلی این جشنواره و تاثیر زنان در اقتصاد مقاومتی پرداختند.
وی اظهار داشت: این جشنواره به این هدف برگزار میشود که ما میخواهیم از ابزار هنر برای انتقال مفاهیم اقتصادی به آحاد جامعه خصوصا به بانوان استفاده کنیم. به گفته مقام معظم رهبری: «هر پیامی که در قالب هنر ریخته نشود ماندگار نخواهد بود.» این نشان میدهد که هنرمندان هر حرکتی که برای انتقال مفاهیم انجام میدهند، اثرگذارتر از سایر بخشهای دیگر است.
همچنین ایشان گفتند: رویکردی که مقام معظم رهبری در نامگذاری سالهای اخیر داشتهاند موید این نکته است که هدف دشمنان از حملات و هجوم، از کارانداختن نظام جمهوری اسلامی است ودر حال حاضر از حربهی اقتصادی استفاده کردهاند.
اولین مسئله در اقتصاد مقاومتی مردمیسازی اقتصاد است. در این اقتصاد بدنهی مردمی فعال میشود، عاملیت مردم در حوزه کار و فعالیت و سرمایه وارد میشوند و ثبات فعالیت اقتصادی را تامین میکنند.
برای تبیین اقتصاد مقاومتی نیاز داریم که سیاست فرهنگ مقاومتی را در جامعه تبیین و به مردم انتقال دهیم و باید الگوهای خود را به روزرسانی کنیم.
از طرفی زنان تربیت نسل آینده را برعهده دارند و باید فرزندان را برای قبول اقتصاد مقاومتی در آینده تربیت کنند.
خانم هدایتی اشاره کردند: ما در این جشنواره زبان تصویر را انتخاب کردهایم چون فکر میکنیم که تواناترین شاخه، شاخه ی هنر تصویری است.
در ادامه نشست خانم فاطمه فراهانی ـ مشاور وزیر کار ـ نیز بحثهایی را در رابطه با اقتصاد مقاومتی و مشاغل خانگی ارایه دادند.
ایشان گفتند: اقتصاد مقاومتی نخستین حوزه فشار و تلاش برای دفع و کنترل و بیاثرکردن آنهاست و در شرایط آرمانی تبدیل فشارها به فرصت محسوب می شود. باورها و مشارکت همگانی از یک طریق و اعمال مدیریت مدبرانه از طرف دیگر، پیششرط اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی تاکید بر اقتصادی فعال و پویا دارد.
اقتصاد مقاومتی دارای مولفههایی است مانند مصرف بهینه مالی، تغییر در فرهنگ مصرف و ... این اقتصاد در مواجهه با محیط مجموعهای از تهدیدات بیرونی را کنترل میکند.
فراهانی ذکر کرد: نقش زنان در بخش اشتغالات خانگی بسیار کارامد است. فعالیت اقتصادی و کار و تلاش قرین زندگی زنان از گذشته بوده است. زنان ثابت کردهاند که نقش سازنده ای در خانواده و برای خانواده داشته اند حتی در کار کشاورزی و دامداری پا به پای مردان خود برای تأمین معاش نقش ایفا کردهاند.
از نظر ایشان، این حضور پیشگامانه زنان در فعالیت اجتماعی و اقتصادی نیازمند اصلاح در مصرف و فرهنگسازی با توجه به آموزههای اسلامی است. در منطق اسلام موضوعی به نام حفظ کرامت انسانی و توزیع عادلانه فرصتهای فرهنگی و اجتماعی، محوریت فعالیتهای عدالتگرایانه در راستای ، پیشرفت و تعالی خانواده و اجتماع پیش بینی شده است از این منظر برگزاری این جشنواره میتواند تاثیرگذار و روشن گر باشد. بنابراین فرهنگ و هنر هر دو ظرف خوبی برای این هدف محسوب می شود.
پس از صحبتهای خانم فراهانی یکی از کارآفرینان موفق زن به نام خانم فاطمه مقیمی به انتقال تجربیات خود در راستای نشست پرداخت.
مقیمی گفت: زنان نقش بسیاری در فرهنگسازی خانواده دارند. این زن خانه است که در تربیت فرزندان انتخاب کالای مصرفی را به او یاد میدهد و با خرید اسباببازی و عروسکهایی که در اختیار بچههایش قرار میدهد به نوعی فرهنگ غرب را به فرزندانش منتقل می کند . نقش زنان میتواند در تربیت فرزندان فرهنگ اقتصادی را تغییر دهد تا جایی پیش رود که آن ها در مقایسه کالای ایرانی با خارجی،یک کالای ایرانی را انتخاب کنند.
زن در سبد خانوار میتواند به عنوان مولد سهیم باشد. استفاده از محصولات داخلی باید به صورت فرهنگ رواج یابد. میزان کاری که یک زن در خانه انجام میدهد دستمزد ندارد و کاری که انجام میدهد در تولید ناخالص داخلی دیده نمیشود. کسب و کاری که زن در خانه برای خانواده انجام میدهد باید ارزشگذاری شود.
مقیمی ادامه داد: زنان همپای مردان باید بتوانند کار کنند. در واقع کشورهایی که از نظر اقتصادی موفقاند مشارکت زنان را در دستور کار خود داشته اند. صنعت و که اقتصاد جنسیت نمیشناسد.
در کل باید گفت شیوه و روش های درست مصرف کردن، انتخابکردن و به اندازه انتخابکردن، نقش اصلی و مهم زنان در بحث آموزش در خانه به فرزندان محسوب می شود.
همچنین ایشان اشاره داشتند که تقریبا ۵۰ درصد جمعیت جهان را زنان تشکیل میدهند. زنان باید از شکل مصرفکنندگی خارج شوند و باید به عنوان نیروی مولد نقش آفرینی کنند. با وجود اینکه خیلی از کارهای خدماتی توسط زنان انجام میشود ولی یک دهم درآمد جهان ویک صدم مالکیت جهان برای زنان است.
وی درپایان افزود: با زیرساخت اسلامی و عدالت و درست حرکتکردن میتوان با وجود چنین جشنوارههایی چون ریحانه به حضور پررنگ تر زنان در جامعه دست بیابیم.
آخرین سخنرانی را در «نشست زنان و اقتصاد مقاومتی» دکتر مهرنوش ، استاد دانشگاه ، انجام دادند ایشان به ذکر ایدههایی پرداختند که می تواند برای هنرمندان منشاء اثر باشد.
به نطر ایشان، اولین ایده برای تهیه یک اثر هنری توسط هنرمندان مشاغل خانگی و کسب و کارهای خانوادگی است.
مورد بعدی که دکتر مهرنوش اشاره داشتند این بود که عموما وقتی صحبت از مشاغل خانگی زنان میشود امور خدماتی مانند ترشی و مربا درست کردن به ذهن میرسد اما امروز ه زنان روی صنایع نوینی کار میکنند که هنرمندان باید به این بخش توجه ویژهای داشتهباشند.
لازم به ذکر است در این مراسم جناب آقای مهندس رحمانی ریاست محترم کمیسیون صنعت، معدن و تجارت مجلس، جناب آقای مهندس میرمحمدی عضو محترم کمیسیون اقتصادی مجلس و سرکار خانم لاله افتخاری از نمایندگان محترم مجلس به همراه مشاوران محترم امور بانوان وزارت خانه ها و نهادهای دولتی و همچنین کارآفرینان بخش زنان حضور داشتند.
این نشست خبری با رونمایی از سایت جشنواره ـ سایت ریحانه ـ توسط خانمها لاله افتخاری نماینده محترم مجلس شورای اسلامی و پروین هدایتی به پایان رسید.
جشنوارهی زنان و اقتصاد مقاومتی ریحانه در بخشهای فیلم کوتاه، فیلم مستند، فیلمنامهنویسی، پویانمایی و عکس آماده دریافت آثار هنرمندان و آحاد مردم علاقمند جهت حضور در این جشنواره است.
مرحلهی پایانی جشنواره و اکران عمومی فیلمهای برتر و نمایشگاه عکس پنجم لغایت هفتم بهمن ماه ،سال جاری برپا خواهد شد.
|